Úgy tűnik mégis lesz új iPhone SE 4

Az Apple iPhone SE (3. generáció) bejelentésére 2022. március 18-án került sor, amely a 2020. április 24-én bemutatott második generációt követte. A készülék első generációját eközben 2016 márciusának végén jelentették be.

Ezért várható, hogy bármelyik közelgő iPhone SE modell inkább tavasszal jelenik meg, mint ősszel, amikor jellemzően a zászlóshajó iPhone modelleket mutatják be. Négy évnyi, majd két évnyi szünet után meglepő lenne, ha 2023-ban látnánk egy új iPhone SE-t.

A legtöbb pletyka szerint az iPhone SE 2024-ben jelenik meg, így egyelőre 2024 márciusát vagy áprilisát írjuk be a negyedik generációs modell megjelenésére. Már ha egyáltalán megjelenik, hiszen ahogy említettük, egyes pletykák szerint már törölték.

Ami az árat illeti, az iPhone SE a legolcsóbb modell az iPhone-családon belül. Ez magában foglalja a régebbi iPhone modellekkel szemben, amelyeket még mindig árul az Apple, mint például az iPhone 12.

A harmadik generációs iPhone SE ára 429 dollárról indul az Egyesült Államokban és 449 fontról az Egyesült Királyságban. Szeretnénk, ha a negyedik generációs modell 400 dollár/ 400 font alá kerülne, bár gyanítjuk, hogy valószínűleg nagyjából ugyanannyiba fog kerülni, mint elődje, vagy egy kicsit többe.

Apple iPhone SE 4 dizájn

  • Notch kialakítás
  • Nincs Home gomb
  • Lekerekített élek?

Az Apple iPhone SE (harmadik generációs) modell az elődjével, valamint az eredeti modellel azonos dizájnnal rendelkezett. Ezért egészen biztosan itt az ideje a frissítésnek. Ha az Apple a negyedik generációs modellnél ismét ragaszkodna ugyanahhoz a dizájnhoz, akkor egy 10 éves dizájnról beszélnénk.

Szerencsére a legtöbb pletyka arra utal, hogy az iPhone SE következő generációja ugyanazt a dizájnt fogja viselni, mint a 2018-ban bemutatott iPhone XR. Az XR dizájnja nem sokban különbözik a jelenlegi iPhone 14-től, bár az újabb modelleknek lapos élei vannak a kerekek helyett, és kisebb bevágás van a tetején.

A pletykák szerint az iPhone 15 modellek is áttérnek az iPhone 14 Pro modellekben szereplő Dynamic Island kivágásra, ami azt jelentené, hogy míg a zászlóshajó iPhone modellek teljesen eltávolodhatnak a notch-tól, amit az iPhone X óta 2017-ben láttunk, az iPhone SE áttér annak átvételére, megkülönböztetve azt, mint belépő szintű modellt. Ez persze nem megerősített, de szívesen látnánk, ha az iPhone SE kijelzőjének tetején és alján lévő nagy keretektől, valamint a Home gombtól is eltávolodnának.

Várhatóan az iPhone SE (2024) valamilyen fokú vízállósággal fog rendelkezni, valószínűleg ismét IP67-es lesz az iPhone 14-es IP68-as helyett, de arra számítanánk, hogy Face ID-t fogunk látni, ha az XR dizájnja szerepel, mivel ez eltávolítaná a Touch ID-val ellátott Home gombot.

Apple iPhone SE 4 kijelző

  • 6,1 hüvelyk
  • OLED
  • True Tone, Haptikus érintés

A pletykák alapján az iPhone SE (2024) állítólag 6,1 hüvelykes kijelzővel érkezik, ami ugyanolyan méretű, mint amit az iPhone XR-ben kínáltak, de ugyanolyan méretű, mint amit az iPhone 14 és az iPhone 14 Pro kínál. Ez szintén nagy ugrás az iPhone SE (harmadik generációs) iPhone SE-n kínált 4,7 hüvelykes képernyőhöz képest.

Az iPhone XR nem OLED, hanem LCD kijelzővel rendelkezett, de a jelentések szerint a következő generációs iPhone SE OLED képernyőt fog elfogadni. Ha ez igaz, akkor az LCD-nél mélyebb feketéket és erőteljesebb színeket kapunk, amit jó lenne látni a belépőmodellben, különösen, hogy a zászlóshajó modellekben először az iPhone 12-ben láthattunk OLED-et.

A harmadik generációs iPhone SE olyan funkciókkal rendelkezik, mint a True Tone, valamint a P3 színskála, így mindkettőre számítunk az új modell fedélzetén. Lehetséges, hogy HDR csúcsfényerő-növelést látunk, mivel a harmadik generációs modell csúcsfényereje 625nits, de nem várjuk, hogy olyan funkciókat lássunk, mint a ProMotion, mivel ez még nem is a szabványos zászlóshajó iPhone modellek még nem.

Az Apple iPhone SE 4 adatai

  • A16-os chip?
  • Házon belüli 5G modem

Ha arról van szó, hogy mi van a motorháztető alatt, az iPhone SE (negyedik generáció) még nem világos, hogy milyen chipsetet fog futtatni a készülék. Elképzelhető, hogy az A16-os chip lesz az, amit várhatóan az alap iPhone 15 modellekben is látni fogunk. Az iPhone 15 Pro modellek valószínűleg az A17-es chipet kapják majd 2023-ra.

A pletykák szerint azonban a készülékben egy házon belüli 5G modem lesz, nem pedig a Qualcomm által szállított, és ez lesz az első alkalom, hogy az Apple házon belül épített 5G modemet használ.

Ami a tárhelyet illeti, szívesen látnánk az alapmodellt 128 GB-osnak a 64 GB-os helyett, mint az iPhone SE (2022), de jelenleg nincsenek pletykák arról, hogy mit láthatunk itt.