Elemezzük az új iPhone 14-et és a gyári tokokat

Az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus az Apple „megfizethető” zászlóshajó iPhone-jai, amelyek árazása 799 dollárnál kezdődik, és a készülékeket a drágább iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max mellett árulják.

Az Apple 2022-ben eltörölte a „mini” iPhone-t, az iPhone 14 modellek pedig 6,1- és 6,7 hüvelykes méretben érkeznek. Az új 6,7 hüvelykes iPhone 14 az „iPhone 14 Plus” nevet viseli, visszautalva az iPhone 8 és 8 Plus, valamint a korábbi generációkra. Az Apple iPhone 14 modellek kialakítása megegyezik az iPhone 13 modellekével: lapos élekkel, űrtechnológiájú alumínium házzal és üveg hátlappal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést.

iPhone 14 tokok és telefontok védelem

A legjobb iPhone 14 tokokat nehéz lehet megtalálni a tengernyi design között. De ha már megvan az Apple legújabb okostelefonja, akkor tudod, hogy nem olcsó, ezért a minőségi tok elengedhetetlen elem, éppem ezért érdemes választani egy új iPhone 14 tok kiegészítőt. A választott tok számos dologtól függ, többek között a környezet, amelyben sok időt töltesz, a töltési lehetőségek és a személyes stílus. A jó hír az, hogy rengeteg variásó közül választhatunk a Phonebox.hu védőtokjai között van minden felhasználó igényeinek megfelelően.

Tekintettel arra, hogy az iPhone 14 hasonló méretű, mint az iPhone 13, remélheted, hogy egy meglévő tok illik rá, de ez nem biztos, hogy működik. Bár az új iPhone valóban szinte ugyanúgy néz ki, mint elődje, a méretek és a gombok elhelyezése kissé eltér.

Az alábbiakban a legjobb iPhone 14 tokok közül válogattunk, különböző ízléseknek és igényeknek megfelelően, a vékony, a telefonhoz nem túl nagy tömeget hozzáadó opcióktól a strapabíróbb, keményebb védelmet nyújtó tokokig. Értékeléseinket az egyes márkák hírnevének és építési minőségének ismeretére, a termékeikkel kapcsolatos korábbi tapasztalatokra, az esztétikára és a megadott specifikációkra alapoztuk. A kiválasztott tokok mindegyike lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést, és a legtöbbjük rendelkezik mágnessel a MagSafe használatához (erről bővebben az alján található kérdéseknél olvashat, a felülvizsgálati folyamat további részleteit pedig a tesztelés módjában találja).

A tartós Ceramic Shield elülső borítás megvédi az iPhone kijelzőjét az ütésektől és a leejtésektől, az iPhone 14 modellek pedig IP68-as vízállósággal rendelkeznek, így akár 30 percig is kibírják a 6 méteres mélységet.

Külső tulajdonságok és színek

Az iPhone 14 modellek kék, lila, éjfekete, csillagfény és (Product) RED színben kaphatók, emellett az Apple márciusban egy új, sárga színnel is bővítette kínálatát. Az iPhone 14 Pro modellekkel ellentétben az iPhone 14 és 14 Plus továbbra is rendelkezik egy bevágással a kijelző tetején, amely a TrueDepth kamerának ad otthont. Az iPhone 13 modellekhez hasonlóan az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus is Super Retina XDR OLED kijelzőt tartalmaz, amely 1200 nits csúcsfényerőt, 2 000 000:1 kontrasztarányt, Dolby Vision és True Tone támogatást támogat, amely a kijelző fehéregyensúlyát a szoba megvilágításához igazítja. A ProMotion kijelzőtechnológia nem érhető el a standard iPhone 14 modellekben, ez a funkció csak a Pro modellekre korlátozódik.

Az Apple ugyanazt az A15-ös chipet használja az iPhone 14 modellekben, amely az iPhone 13 Pro modellekben is megtalálható volt, de frissített belső kialakítással, amely jobb hőteljesítményt tesz lehetővé. Az A15 chip 6 magos CPU-t, 5 magos GPU-t és 16 magos Neural Engine-t kínál.

Van egy frissített, 12 megapixeles, széles látószögű kamera, amely nagyobb érzékelővel, ƒ/1,5 rekeszértékkel és nagyobb, 1,9 µm-es pixelekkel rendelkezik, ami jobb teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok között, valamint van szenzoreltolásos optikai képstabilizátor. Az Apple egy frissített TrueDepth kamerát is hozzáadott ƒ/1,9-es rekeszértékkel, és bár az Ultra Wide objektív nem kapott fejlesztéseket, a Photonic Engine az iPhone 14 összes kameráján javítja a gyenge fényviszonyoknál történő fényképezést.

A Photonic Engine a hardver és a szoftver kombinációját használva akár 2x javítja a gyenge fényviszonyok teljesítményét az Ultra Wide kameránál, 2x a TrueDepth kameránál és 2,5x a Wide kameránál. A Photonic Engine kibővíti a Deep Fusiont, és lenyűgöző részletességet biztosít, miközben megőrzi a finom textúrákat és jobb színeket biztosít.

Kamera és fotózás

A videókhoz egy Action üzemmód is rendelkezésre áll, amely minden eddiginél jobb képstabilizálással, sima megjelenésű videót biztosít. Az Action mód képes alkalmazkodni a jelentős rázkódásokhoz, mozgáshoz és rezgésekhez, még akkor is, ha a videót akció közben rögzítik. A Cinematic módot továbbfejlesztették, és 4K 30 fps és 4K 24 fps sebességgel érhető el. A True Tone vaku 10 százalékkal fényesebb, és jobb egyenletességgel rendelkezik az egyenletesebb megvilágítás érdekében.

Az iPhone 14 modellek kétmagos gyorsulásmérővel rendelkeznek, amely akár 256Gs mérésére is képes, a gyorsulásmérő és a nagy dinamikatartományú giroszkóp pedig egy olyan Crash Detection funkciót működtet, amely automatikusan kapcsolatba léphet a segélyszolgálattal, ha súlyos balesetet szenvedsz, és nem éred el az iPhone-odat. Az Apple más szenzorokat is használ a funkció működtetéséhez, így a barométer érzékeli az utastérnyomás változásait, a GPS figyeli a gyors sebességváltozásokat, a mikrofon pedig képes figyelni az autóbaleset zaját.

Az Apple hozzáadta a műholdas SOS vészhelyzetet is, amely lehetővé teszi, hogy az iPhone 14 közvetlenül a műholdakhoz kapcsolódjon kommunikációs célokra vészhelyzetekben, amikor a WiFi és a mobil nem elérhető. A műholdon keresztül működő Emergency SOS nyílt, kevés fával rendelkező területeken működik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges üzeneteket küldjenek a segélyhívó személyzetnek. A szolgáltatás két évig ingyenes, és az Egyesült Államokban és Kanadában működik. A műholdas kapcsolat arra is használható, hogy megossza tartózkodási helyét a Find My szolgáltatásban a barátaival és családtagjaival, amikor távoli területeken túrázik vagy kempingezik.

Hálózat és 5G támogatottság

Az iPhone 13 modellekhez hasonlóan az iPhone 14 modellek is támogatják az 5G-kapcsolatot (az Egyesült Államokban szub-6GHz és mmWave), és új Qualcomm X65 modemet használnak. Az Egyesült Államokban az iPhone-modelleket fizikai SIM-kártya nélkül szállítják, mivel a szolgáltatók már eSIM-et használnak.

Az akkumulátor élettartama javult az iPhone 14 esetében, és egy órával tovább bírja, mint az iPhone 13. A nagyobb méretnek köszönhetően az iPhone 14 Plus akkumulátorának üzemideje még hosszabb, mint az iPhone 14-é. Az iPhone 14 videónézés esetén akár 20 órán át, míg az iPhone 14 Plus videónézés esetén akár 26 órán át bírja.

Az iPhone 14 modellek 128 GB, 256 GB és 512 GB tárolókapacitással kaphatók. A MagSafe töltés 15 W-ig továbbra is támogatott, a Lightningon keresztüli gyorstöltés pedig 20 W-os vagy annál nagyobb töltővel érhető el. Az iPhone 14 és 14 Plus támogatja a WiFi 6 és a Bluetooth 5.3 szabványt is.